Steun Hart voor Urk!
Positie van weigerambtenaren

Home Positie van weigerambtenaren


Positie van weigerambtenaren

weigerambtenaarIs er over de positie van wat genoemd wordt: ‘Weigerambtenaren’ al meer duidelijkheid. Deze ambtenaren zijn geen ‘Weigerambtenaren’, maar ambtenaren die vanwege gewetensbezwaren geen huwelijken van hetzelfde geslacht kunnen sluiten. De Motie van het Groen Links Tweede Kamerlid mevrouw Ineke van Gent van d.d. dinsdag 15 november 2011, dat alle ambtenaren van de Burgerlijke Stand ook huwelijken van hetzelfde geslacht behoren te sluiten, en anders geen Ambtenaren van de Burgerlijke Stand meer kunnen zijn,  hangt als een Zwaard van Damocles boven het hoofd van deze getrouwe ambtenaren.

Het is goed en groot dat onze- en vele andere gemeenten voor deze ambtenaren opkomen, en gaan voor hun positie als Ambtenaren van de Burgerlijke Stand. Laten wij het geluid maar blijven laten horen, dat deze geen ‘Weigerambtenaren’ zijn, maar ambtenaren die vanwege gewetensbezwaren de huwelijken van het zelfde geslacht niet kunnen sluiten. Hier behoord toch begrip en respect voor te zijn, waar blijven wij anders in Nederland met onze vrijheid van meningsuiting.

Waarnemend Burgemeester B. Visser sluit zich hierbij aan, maar als Gemeente kunnen wij momenteel hier verder niets meer aan doen, dan afwachten hoe dit alles verder gaat verlopen. Hij verwacht dat deze zogenaamde ‘Weigerambtenaren’ hun werk als Ambtenaar van de Burgerlijke Stand kunnen blijven verrichten. Het Advies van de Raad van State is er over deze zaak nog niet. Hier is het wachten op.

SGP – Fractieleider Jan Willem Bakker deelt mee, dat hij zich hier ook bij aansluit, en dat door de vele e-mails die hij over dit onderwerp uit het gehele land ontvangt, het leeft binnen vele gemeenten.


Ingezonden door: J.M. Keuter

 
Coalitieakkoord
Bekijk hier het coalitieakkoord.
Video's
Bekijk hier onze video's.